Συχνές ερωτήσεις

Τι ικανότητες χρειάζομαι για να γίνω αργυροχρυσοχόος?

Η ικανότητα εκμάθησης της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας βασίζεται περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του ατόμου και λιγότερο σε κάποια φυσική «κλίση» που μπορεί να έχει κάποιος/α προς τα εικαστικά ή τις τέχνες. Χρειάζεται καλή συγκέντρωση, επιμονή στην λεπτομέρεια και οργάνωση. Η τεχνική κατάρτιση προκύπτει κατόπιν, μετά από αρκετή πρακτική εξάσκηση σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητευόμενους/ες. Είναι φυσικό βέβαια άτομα που ήδη έχουν εμπειρία σε επαγγέλματα που αφορούν την κατασκευή ή το σχέδιο να έχουν ένα μικρό προβάδισμα και στο κόσμημα, κάτι το οποίο οφείλεται περισσότερο στην καλύτερη αντίληψη των όγκων και της φόρμας ευρύτερα. Πάντως δεν είναι καθόλου πρωτοφανές μαθητές και μαθήτριες που καμία σχέση δεν είχαν πιο πριν με τις τέχνες μετά από ένα μικρό διάστημα να δημιουργούν με ευκολία πρωτότυπα και ιδιαίτερα κοσμήματα.

Μπορώ να μάθω αργυροχρυσοχοία on line?

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ανθρώπους για online μαθήματα είτε εξαιτίας των νέων δεδομένων σχετικά με τον Κορονοιό είτε γιατί κάποια άτομα αδυνατούν για διάφορους λόγους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από κοντά. Αν και είμαστε τυχεροί που υπάρχουν τόσες πληροφορίες στο διαδίκτυο που αφορούν την εκμάθηση της αργυροχοΐας τα περισσότερα από αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν μόνο σε όσους/ες έχουν διδαχτεί δια ζώσης τις βασικές τεχνικές. Εάν γνωρίζετε με ευκολία να κόβετε, να λιμάρετε και κυρίως να χειρίζεστε την φλόγα και την κόλληση τότε ναι, τα online μαθήματα έχουν να σας προσφέρουν έναν ωκεανό νέων τεχνικών και χρήσιμων πληροφοριών. Αν όχι, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε πέραν μερικών βημάτων. Για όσους γνωρίζουν πάντως τα βασικά υπάρχουν άφθονα online tutorials, μερικά από αυτά και δωρεάν, με πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον αρχάριο αργυροχόο! Το «Γάτα με Πέταλα» αυτήν την στιγμή προσφέρει μόνο δια ζώσης μαθήματα.

Μπορώ να αποκτήσω επαγγελματική κατάρτιση στα σεμινάρια του «Γάτα με Πέταλα»?

Στα μαθήματα του «Γάτα με πέταλα» μπορεί κάθε μαθητευόμενος/η να διδαχτεί τις περισσότερες σύγχρονες τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας. Το αν θα εξελιχτεί κάποιος σε επαγγελματία στο κόσμημα εξαρτάται αποκλειστικά στο κατά πόσο θα συνεχίσει να εξασκεί αυτές τις τεχνικές μετά το πέρας του σεμιναρίου. Μαθητές και μαθήτριες των σεμιναρίων μας που αφιέρωσαν χρόνο και εργάστηκαν πάνω στις γνώσεις που αποκτήσανε στο «Γάτα με Πέταλα» σήμερα έχουν τα δικά τους μαγαζιά/εργαστήρια χωρίς περαιτέρω σπουδές. Αν σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε επαγγελματικά τον δρόμο του χειροποίητου κοσμήματος θα πρέπει εκτός από την παρακολούθηση του σεμιναρίου να ξεκινήσετε άμεσα την πρακτική σας εξάσκηση, δηλαδή να δημιουργήσετε ένα μικρό εργαστήριο στον χώρο σας όπου θα μπορέστε να αναπτύξετε και να βελτιώσετε τις ικανότητές σας ως αργυροχρυσοχόοι.

Γιατί χρησιμοποιούμε μέταλλα όπως χαλκό, μπρούντζο και αλπακά?

Η επιλογή των μετάλλων που χρησιμοποιούμε στο σεμινάριο είναι αποκλειστικά επιλογή του μαθητευόμενου/ης. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται σε όλα τα μέταλλα, ασήμι, χρυσό, ορείχαλκο κλπ είναι πανομοιότυπες όμως το κόστος διαφέρει πολύ. Έτσι συνίσταται η χρήση οικονομικότερων μετάλλων ειδικά στην αρχή του σεμιναρίου όπου προηγούνται ασκήσεις ή όπου τα λάθη είναι αναμενόμενα. Εξάλλου το κόσμημα πατάει τόσο στην τεχνική όσο και στην τέχνη, έτσι στο «Γάτα με Πέταλα δεν πιστεύουμε πως πρέπει ένα κόσμημα να είναι κατασκευασμένο από κάποιο πολύτιμο μέταλλο για να είναι έργο τέχνης! Φυσικά όποιος/όποια το επιθυμεί μπορεί να εργαστεί απευθείας σε ασήμι.

Πως μπορώ να δημιουργήσω ένα εργαστήριο στο σπίτι?

Ένα πλεονέκτημα της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας είναι πως ένα εργαστήριο χρειάζεται κυριολεκτικά ελάχιστα τετραγωνικά για να φιλοξενηθεί. Σε γενικές γραμμές ο χώρος ενός γραφείου επαρκεί. Στο «Γάτα με Πέταλα» θα σας δοθούν πλήρεις οδηγίες για το πώς θα οργανώσετε το οικιακό εργαστήριό σας. Για την κατασκευή κοσμημάτων δεν χρησιμοποιούμε μεγάλα ή θορυβώδη μηχανήματα, όμως ένα ημι-επαγγελματικό μοτέρ πάγκου κι ένα μικρό φλόγιστρο οικιακής χρήσης είναι απαραίτητα. Τα υπόλοιπα εργαλεία είναι χειρός: ταναλάκια, σφυράκια, λίμες κλπ. Αν και το συνολικό κόστος των εργαλείων δεν είναι αμελητέο μπορεί κάποιος/α να προχωρήσει με αργό ρυθμό στη αγορά τους, εφόσον έχει βεβαιωθεί πως τον/την έχει κερδίσει η τέχνη της αργυροχρυσοχοίας. Για αρχή τα εργαλεία που απαιτούνται έτσι κι αλλιώς για την παρακολούθηση του σεμιναρίου επαρκούν.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση η απορία έχετε!